Nieuws • Algemeen

 

Plekberaad: Hoe geven we Kamerik door aan de volgende generaties?

Het volgende bericht is ingezonden door Anne-Marie Benschop:

Hoe geven we Kamerik door aan de volgende generaties?

Deze vraag is het vertrekpunt van het project Mooist Mogelijke Toekomst van Kamerik. In dit project geven inwoners met diverse achtergronden hun ideeën over Kamerik in 2050. Daarin komen thema’s langs als ‘hoe gaan we om met waterbeheer’, ‘hoe blijven we prettig wonen’, ‘hoe ziet toekomstbestendige landbouw eruit’, ‘hoe zorgen we voor verbetering van natuur en biodiversiteit’ en ‘is er nieuwe natuur of bos’.

De eerste inwoners die de mooist mogelijke toekomst van Kamerik mochten ontwerpen zijn de kinderen van groep 6 van de basisscholen Wijde Blik en Eben-Haëzer. In het jaar 2050 zijn zij zelf zo’n 36 jaar en zijn dan mogelijk zelf papa’s en mama’s....

De kinderen kregen uitleg over belangrijke thema’s zoals klimaat en over wat er allemaal zou kunnen veranderen. Daarna mochten ze een ‘kavel’ (een stuk land en dorp) van Kamerik uitkiezen en gingen ze een ontwerp maken voor dat kavel. De kinderen kwamen met allerlei mooie ideeën, zoals:

  • Ouderen die lesgeven aan kinderen in de moestuin van het nieuwe dorpshuis
  • Wandelpaden met vlotbruggen en kanoroutes vanuit het dorp naar het land
  • Boeren en bewoners die samen natuur- en waterbeheer doen
  • Boerenhoven met woningen voor jongeren en ouderen, met een grote ruimte waar ze samen spelletjes kunnen doen.

De ontwerpen van de kinderen zijn van 8 tot en met 10 juni dagelijks van 16u-19u te zien op een tentoonstelling in het Dorpshuis de Schulenburch.

Na de kinderen zijn de andere inwoners aan de beurt, op 17 juni tijdens het Plekberaad van Kamerik. Het is de bedoeling om de visie en ideeën die uit het overleg komen te vertalen naar concrete stappen die gezet gaan worden, samen met het Dorpsplatform, de gemeente, de boeren en het waterschap. Alle belanghebbenden zijn dan ook vanaf het begin betrokken, om samen te werken aan de Mooist Mogelijke Toekomst van Kamerik.

U kunt meer over dit onderwerp lezen in deze folder. Om u aan te melden voor het Plekberaad van 17 juni, kunt u deze uitnodiging bekijken.

 
Plekberaad: Hoe geven we Kamerik door aan de volgende generaties?