Nieuws • Gemeente

 

Oudejaarsviering 2021/2022

De gemeente Woerden heeft een plan van aanpak voor aankomende jaarwisseling bekendgemaakt. Het betreft informatie over het vuurwerkbod, vreugdevuren, de aanpak van afval en overlast, en de aankondiging van een online liveshow.

 

Landelijk vuurwerkverbod

Komende jaarwisseling geldt in verband met corona, en de hiermee gepaarde oplopende druk op de zorg en handhaving, wederom een landelijk verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. De ervaring van vorig jaar laat zien dat ondanks dit verbod niet al het vuurwerk uit het straatbeeld verdwenen zal zijn. Zo is er illegaal vuurwerk in omloop en is het voor consumenten nog steeds mogelijk om zogenoemd categorie F1 vuurwerk te kopen en af te steken. F1 vuurwerk is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

 

Mocht u in aanloop naar de jaarwisseling vuurwerkoverlast ervaren, dan kunt u dit melden bij de politie. Dat kan via:

 

Hoewel de daders vaak niet gelijk op heterdaad betrapt kunnen worden heeft melden wel degelijk zin. Als er voor een bepaalde locatie veel meldingen zijn, let de politie extra op tijdens hunrondes of kan bijvoorbeeld in de buurt van deze locatie gaan posten.

 

Vreugdevuren

Tijdens en na de jaarwisseling is het in de gemeente Woerden niet toegestaan kerstbomen en/of ander afval te verbranden.

 

Bij het verbranden van afvalstoffen (kerstbomen, voertuigwrakken) komen schadelijke stoffen vrij. De verbranding van afval in de open lucht heeft een te lage verbrandingstemperatuur om tot een volledige verbranding te leiden, waardoor er onnodig veel (ongewenste) verbrandingsresten ontstaan. Ook kan er door verbranding schade ontstaan. Daarnaast leidt het tot toenemende klachten van omwonenden.

 

Op dit moment werkt de gemeente samen met politie, brandweer en jongerenwerk aan een gezamenlijke aanpak om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen. We beseffen echter dat deze aanpak alleen succesvol kan zijn als alle Woerdenaren zelf hun eigen verantwoordelijkheid nemen en meewerken aan het voorkomen van vreugdevuren tijdens de oudjaarviering.

 

 

Aanpak

De aanpak bestaat onder andere uit:

  • Scholen en bedrijven worden gevraagd om zelf hun bedrijfsafval (b.v. pallets) op een juiste manier aan te bieden en af te voeren bij externe partijen.
  • Inwoners die tijdens de jaarwisseling grote hoeveelheden zwerfafval (kerstbomen, etc.) aantreffen in hun wijk kunnen de gemeentelijke klachtenlijn bellen, tel. 14 0348. Na sluitingstijd wordt de beller, via een kiesmenu, automatisch doorverbonden naar de gemeentelijke Storingsdienst.
  • U kunt ook melding van afval maken op de website van de gemeente. Wanneer u afval signaleert in de openbare ruimte, ga dan naar de gemeentewebsite en maak melding over het aangetroffen afval in uw buurt/wijk. https://www.woerden.nl/inwoners/melding-klacht-bezwaar-maken/melding-doen.
  • De politie kijkt uit naar stapels verzameld zwerfafval. Via het Stadserf wordt het afval verwijderd.
  • Overlast- en/of schade aan mens, dier, goederen of gebouwen dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Bij overtredingen zal de politie boetes uitdelen. Eventuele schade zal op de daders worden verhaald.

 

Online liveshow jaarwisseling 2021-2022

Tot slot: in samenwerking met een regionaal eventbureau en een aantal buurgemeenten biedt de gemeente Woerden komende jaarwisseling voor al onze inwoners een online Oud en Nieuw event aan! Het belooft een interactief en avondvullend programma te worden met spellen, artiesten en vermaak. Iedereen die op oudjaarsavond na 21:00 wakker is, van spelletjes houdt en een dansje in de huiskamer wil doen is van harte welkom om in te loggen. Meer informatie (met onder andere de deelnamelink) volgt richting Oud en Nieuw op de gemeentepagina en via de gemeentelijke social mediakanalen.

 
Oudejaarsviering 2021/2022